hadi

21. května 2008 v 18:36 |  PŘÍRODOPIS
Většina hadů se pohybují tak, že při plazení pohybují tělo a dostanou se přes každou nerovnost terénu. Hadi, kteří se takto pohybují, jsou na povrchu bezmocní. Hadi jsou tak dlouzí a štíhlí, že nemají v těle tolik prostoru na všechny vnitřní orgány, které mají ostatní obratlovci, takže mají například místo dvou plic jen jednu dlouhou.
V chladnějších částech světa během zimy hadi přezimují. Na jaře si hledají partnery. Po spáření klade většina samiček vajíčka, ale někteří hadi rodí živá mláďata.
Hadi mohou najít svou kořist pomocí svého dlouhého, rozeklaného jazyku, kterýn kmitají nad zemí a zaberou jim větší plochu než jedním špičatým jazykem. Jazykem také sbírají malé pachové stopy po zvířatech, například po myších. Užovky chytají kořist že ji popadnou a spolknou. Jiní, třeba krajty, ji svým tělem omotají a udusí, protože znemožní zvířeti dýchání.
Asi jedna třetina všech druhů hadů používá jed. Ten obvikle napadne nervový systém a kořist ochromí. Jed také pomáhá rozkládat potravu, takže jedovatí hadi tráví svou kořist mnohem rychleji než hadi nejedovatí. Jedové žlázy mají v zadní části horní čelisti. Jed vždy vstříknou do kořisti dutým nebo rýhovaným zubem, kterému se říká jedový zub. Jedový zub roste na pohyblivé kosti, která mu umožňuje, že se může složit, protože je tento zub tak velký, že by nemohl jinak zavřít tlamu. Hadi nemohou svou kořist kousat, jelikož mají zuby jako zahnuté jehly. Místo toho ji polikají celou. Had, který právě spolk velkou porci, bude mít na určitém místě vyboulené tělo. Aby mohli spolknout takové sousto, musí vysadit uprostřed a na stranách spodní čelist. Hadi mohou zabít nejen velká zvířata, ale i lidi.

Zmije mají dlouhý, dutý jedový zub v přední části tlamy.

K hadům, kteří mají jedový zub v zadní části tlamy, patří například Bojga Africká.

Mezi škrtiče patří Krajta, Anakonda či Hroznýš.
KRAJTA: má nejen hezké zbarvení, ale jen občas se najde jedinec, který by byl kousavý. Obývá pobřeží Afriky a střední Afriku od Senegolu na západě po Súdán a Ugandu na východě. Mezi nejčastější chované a nejvíce známé druhy krajt patří krajta tygrovaná, která dorůstá 1,5 metrů a velké exempláře dorůstají až 8metrů.
HROZNÝŠ: hroznýš může klidně měřit 10 i více sáhů. Má trojhrannou hlavu, silné tělo a u konce ocasu zbytky zakrnělích nohou. Je to převážně noční lovec. Hroznýš není jedovatý. Útočí tím, že se kolem své oběti ovine a doslova ji rozdrtí. Je schopen se také stočený pozvednout a udeřit.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama